fbpx
Vyberte stránku

V dnešním článku se podíváme na zoubek domácímu cvičení. Cvičení doma bývá považováno za nepříliš atraktivní  a zábavné. Cvičení a návštěva posiloven je v poslední době více a více lifestylovou záležitostí a velké množství sportovců si bez instagramové fotky před zrcadlem ve fitness centru svůj trénink nedokáže ani představit. Na stranu druhou, pokud chceme odjet kvalitní trénink celého těla, bez některých pomůcek se prostě neobejdeme a budeme muset hledat kompromisy. Je zde ale několik důvodů proč bychom neměli trénink v domácím prostředí zavrhnout:

  • Časová úspora s dopravou
  • Finanční úspora
  • Cviky s vlastní vahou – ve většině případů je zapojené CORE
  • Soukromí
  • Vždy máme volné místo na svůj cvik
  • Vlastní volba muziky

 

Časová úspora s dopravou

Máte fitko za domem nebo musíte dojíždět několik km? Vždy musíte provést několik úkonů. Obléknout se, zabalit si tašku na cvičení, dojít či dojet do fitka a následně absolvovat i cestu zpět. Reálně toto rozmezí bývá 15-45 minut přičemž horní hranice je na některý typ tréninku více než dostatečná. Jen za dobu Vaší logistiky můžete mít hotovo!

 

Finanční úspora

 Ať už máte multikartu nebo ne, vždy je návštěva posilovny s většími nebo menšími výdaji za vstupné. Pravdou ale je, že pro začátek je dobré investovat alespoň do základního vybavení jako je např. podložka. Ušetřené peníze můžete následně využít např. na výživový plán, který Vám v BFA rádi vytvoříme ze zdravých a čerstvých potravin!

 

Cviky s vlastní vahou

Cviky s vlastní vahou by měly být nedílnou součástí většiny tréninků. Nechceme tím určitě hanit cvičení na fitness strojích, protože i ty mají důležité zastoupení v kondičním a zejména kompenzačním tréninku. Obecně se dá říci, že pro mírně pokročilé klienty není těžké odcvičit se svou vlastní vahou tyto tělové partie:

  • Nohy a zadek
  • Prsa a triceps
  • Břicho

Mezi složitější cviky se následně řadí cviky na záda, ramena nebo biceps. Zde pokud neuděláme shyb či stojku, je vhodné zařadit cviky s pomůckami typu TRX, expandérů apod.

Často se setkáváme v posilovně s lidmi co neudělají klik, dřep, výpad ale přitom většinu tréninku cvičí bench, legpress apod. Pojďme se vrátit k základům našich pohybových vzorců a naučme se kvalitně hýbat!

Soukromí

Každý jsme odlišný a máme své důvody proč cvičíme. Pokud se sami sobě v zrcadle nelíbíme je dost dobře možné, že nám nebude příjemné se pohybovat v různých pozicích před ostatními návštěvníky fitness centra. Z toho důvodu je pro někoho cvičení doma jediná možnost jak se uvolnit a soustředit se na trénink.

 

Volné místo

Na počátku každého roku, kdy jsou posilovny nacpané k prasknutí, je běžné že se i několik desítek minut nedostanete na „svůj“ nebo běžecký pás, protože je obsazený. Tato situace může ale nastat kdykoli a je třeba se k ní umět postavit. Ne každý ale v posilovně umí improvizovat a tak se snadno dostane do pasti a trénink není schopný odcvičit. Toto se Vám doma opravdu nemůže stát!

 

Vlastní muzika

No řekněme si to upřímně. Pro někoho nemusí být muzika to nejdůležitější pro trénink, ale pokud Vám z reproduktorů hrají např. šmouly, moc motivace Vám to nedodá!

Pokud Vás některý z našich argumentů přesvědčil a rádi by jste si cvičení doma vyzkoušeli, rádi Vám v BFA vytvoříme online tréninkový plán aby Vaše cvičení mělo hlavu i patu!